Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Jednym z podstawowych czynników oceny jest pomiar masy ciała. Lecz monitorowanie stanu zdrowia to znacznie więcej. Niezwykle ważne jest zrozumienie ogólnego stanu zdrowia organizmu i odnotowywanie zmian zachodzących w ciągu kolejnych dni, tygodni i miesięcy - zwłaszcza w okresie stosowania diety albo intensywnych treningów.
Urządzenia firmy HI-TECH MEDICAL pozwalają na realizacji tego zadania. Wagi analityczne HI-TECH MEDICAL służą do analizy budowy ciała. Pozwalają określić masę ciała, zawartość tkanki tłuszczowej i wody w organizmie, zawartość tkanki mięśniowej, kostnej oraz okreslić współczynniki BMI i BMR, co daje dokładny obraz ogólnego stanu zdrowia i kondycji fizycznej.
Nie istnieje coś takiego, jak uniwersalna idealna waga ciała. Każdy z nas jest zbudowany inaczej, ale możemy posłużyć się przedziałem prawidłowej wagi ciała dla danego wzrostu. Posłuż się wykresem wskaźnika masy ciała (BMI), żeby zobaczyć, czy Twoja waga ciała mieści się w zdrowym zakresie.
Istnieje silny związek pomiędzy BMI a ryzykiem wystąpienia chorób. Ludzie z BMI powyżej 25 ponoszą niskie/średnie ryzyko, a osoby z BMI powyżej 40 ponoszą wyższe ryzyko zachorowania na różne choroby.
Norma wskaźnika BMI obejmuje zakres od 18,5 do 24,9, nadwaga od 25 do 29,9, a powyżej 30 to otyłość
Tłuszcz w organizmie jest niezbędny do życia. Wyściela on np. stawy, chroni organy i gromadzi witaminy. Jednak zbyt duża zawartość tłuszczu niesie wiele niebezpieczeństw, przede wszystkim dla serca i układu krążenia. Dużo ludzi o tym nie wie: waga i zawartość tłuszczu stanowi ważne źródło informacji na temat zagrożeń dla zdrowia. Osoba "z nadwagą" niekoniecznie musi być od razu "za tłusta". Przyczyną większej wagi może być ponadprzeciętnie duża ilość mięśni. Z drugiej strony osoba nie mająca nadwagi może być "za tłusta", gdy jej ciało zawiera za dużo tkanki tłuszczowej w porównaniu do mięśni. Mierząc ilość tłuszczu w swoim ciele możecie stwierdzić, czy faktycznie jesteście "za tłuści". Tradycyjne wagi wskazują jedynie łączną wagę ciała, nie informując nic na temat zawartości tłuszczu. Wage elektroniczne z możliwością mierzenia zawartości tłuszczu podaje z dokładnością do 0,1% zawartość tłuszczu w Waszym organizmie.
W organizmie człowieka najwięcej jest wody. Woda jest medium transportującym odpowiedzialnym za wyrównywanie temperatury oraz uniwersalnym rozpuszczalnikiem wszystkich reakcji biochemicznych w ciele człowieka. Nasze ciało próbuje przez całe życie rekompensować gospodarkę wodą. Ubytek płynów musi być wyrównany poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości cieczy. W związku z tym najważniejszym organem są nerki. Zauważalnie wzrastająca i spadająca zawartość wody wskazuje na zakłócenia w gospodarce wodnej organizmu. Jest to sygnał ostrzegawczy. Podczas pomiaru ilości wody w pierwszej linii chodzi o kontrolowanie wartości normalnych. W szczególności w przypadku stosowania diet istnieje niebezpieczeństwo zakłócenia prawidłowej gospodarki wodnej na skutek zmienionego stosunku ilości wody przyjętej do ilości wody wydalonej z organizmu.
Wskaźnik podstawowej przemiany materii (basal metabolic rate, BMR) wyznacza minimalne dzienne zapotrzebowanie energetyczne (mierzone w kaloriach) niezbędne do podtrzymania podstawowych procesów życiowych ludzkiego ciała w spoczynku (akcja serca, oddychanie, trawienie czy utrzymanie stałej temperatury ciała. Podstawowa przemiana materii stanowi około 60-70% zużytej przez nas energii).
Jeśli wskaźnik BMI wskazuje na konieczność zgubienia zbędnych kilogramów, należy odpowiednio dostosować dzienne spożycie kalorii, tak aby pobudzić organizm do wykorzystania zapasów tłuszczu, jednakże ilość spożytych kalorii nie może być niższa niż ta którą określa nam BMR.
BMR stanowi największą część dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Znajomość podstawowej przemiany materii umożliwia więc obliczenie dziennego zapotrzebowania energetycznego oraz zaplanowanie odpowiedniego bilansu energetycznego poprzez dobór odpowiedniej diety oraz wysiłku fizycznego.
Wartość BMR zależy od kombinacji genetycznych i środowiskowych czynników takich jak:
Norma wskaźnika BMI obejmuje zakres od 18,5 do 24,9, nadwaga od 25 do 29,9, a powyżej 30 to otyłość